Iako živimo u prekrasnom podneblju i imamo ugodnu klimu i ne živimo u gradovima od 10 milijuna stanovnika to ne znači da možemo uspješno izbjeći alergene koji nas okružuju u zraku. Međutim, svima onima koji imaju probleme sa alergijama problem ne predstavljaju samo alergeni koje susrećemo vani već i oni u našem domu.
Sigurno postoji puno načina na koje biste mogli kvalitetno provesti vrijeme ali usisavanje je nešto što ne biste smjeli izbjegavati ukoliko vi ili netko od vaših ukućana pati od problema s alergijama. Kako odabrati i koji usisavač koristiti za takve slučajeve pokušati ćemo razjasniti u nastavku ovog članka. Obični usisavači u ovom slučaju mogu zapravo donijeti više štete nego koristi, jer ukoliko njihovi filteri nisu dovoljno kvalitetni sve one čestice kojih ste se željeli riješiti će se sada naći u zraku koji udišete.

Ono što je svakako važno je da pri kupnji obratite pažnju na slijedeće:
1. Da li usisavač ima ugrađen HEPA filter? Kvalitetan sustav filtriranja zraka je neophodan. Većina današnjih usisavača ima ugrađenu ovakvu vrstu filtera ali za dodatnu sigurnost provjerite i slijedeće:
a) Gdje je smješten HEPA filter? Važno je da bude iza motora kako bi iz uređaja nakon usisavanja izlazio pročišćen zrak.
b) Da li je nosač filtera dovoljno dobro ugrađen u tijelo usisavač kako onečišćeni zrak ne bi prolazio pored?
c) Da li je uređaj testiran u realnim uvjetima a ne samo u laboratoriju?
2. Ako imate kućne ljubimce da li usisavač raspolaže sa odgovarajućom četkom i usisnom snagom da uspješno očisti dlake i epitelne stanice koje pogoduju razvoju grinja? Na takvim usisavačima najčešće stoji napomena da je „pet friendly“ ili nešto slično što vas upućuje da je uređaj prilagođen takvim zahtjevima.
3. Model s vrećicom ili bez vrećice?
Pri odabiru modela bez vrećice morate biti svjesni da će vas neovisno o vašoj spretnosti dohvatiti dio oblaka sa neželjenim alergenima dok budete praznili posudu sa prljavštinama. Ako ste baš vi osoba koja najčešće usisava a uz to imate i najviše problema sa alergijskim reakcijama možda ovo baš ni nije najbolji izbor za vas.
Kod modela sa vrećicama svakako obratite pažnju da vrećica ima praktični zatvarač kojim možete spriječiti izlaganje svemu onome što ste usisali.
4. Jamstvo i Cijena
Kako se radi o nešto kvalitetnijim uređajima od standardnih treba uzeti u obzir i da će cijena takvog uređaja biti nešto veća. Svakako je opravdano tražiti uređaj koji će imati i što duže jamstvo. Danas su vrlo popularne promotivne akcije od strane proizvođača usisavača koji produžuju dosadašnja dvogodišnja ili trogodišnja na petogodišnja jamstva. Načelno su to promocije s određenim rokom trajanja tako da se isplati pričekati i kupiti uređaj koji ćete svakodnevno koristiti uz što dužu garanciju.

Alergije, astma i drugi slični problemi mogu utjecati na kvalitetu života, stoga se isplati dodatno informirati i pravilnim odabirom usisavača izbjeći nepotrebna izlaganja alergenima.
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.