PEKMEZ OD ŠLJIVA na feti kruha s malo maslaca i uz čašu mlijeka je najslađi doručak! Slažete se? S nijim smo odrasli i uvijek ga tik - tak brzo nestane iz pomno čuvane teglice za zimnicu! Zato trk do tržnice po šljive, kraljice pekmeza, njihova sezona još uvijek traje! Evo kako jednostavno napraviti svoj vlastiti DOMAĆI pekmez:

SASTOJCI:
5 kg šljiva
1 kg šećera
1 vanilin šećer
1 dcl vinskog octa
3 klinčića


1. Šljivama prvo izvadite koštice i izrežite ih na manje komade. Jeste? Zatim ih stavite ih u dublju veliku vatrostalnu posudu koja može ići u pećnicu.

2. Pecite ih na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Gledajte na sat. Kada šljive počnu krčkati, smanjite pećnicu na 150 stupnjeva da ne zagore. Nastavite peći oko 1 sat. Zatim dodajte sve ostale sastojke: šećer, vanilin šećer, ocat i klinčiće koji će pekmezu dati topao miris i aromu.

3. Nastavite peći još oko 1 sat. Zatim izvadite posudu iz pećnice i kušajte pekmez. Provjerite da li vam je dovoljno sladak. Ako nije, a vi ste sladokusac, slobodno dodajte još šećera.

4. Prokuhajte teglice s navojem 10 do 15 minuta u posudi s uzavrelom vodom na štednjaku kako bi se sterilizirale ili ih sterilizirajte u pećnici. Još samo stavite pekmez u teglice i gotovo!

Pekmezom možete i napuniti palačinke ili ga staviti u sočan biskvit! Javite nam kako se sviđa ukućanima.
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.